W Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Konrada Mańki w Lublińcu przygotowano projekt edukacyjny„Przysmaki Jana Pawła II w nowoczesnym ujęciu”. Zyskał uznanie w konkurs na najlepsze praktyki szkół zawodowych „Szkoła zawodowa najwyższej jakości”.
Do konkursu zgłoszenia przysłało w sumie 44 szkół, z których 38 otrzymało tytuł „Dobrej praktyki”. Wśród nich jest szkoła z Lublińca.
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Lublińcu, dla uczczenia pamięci św. Jana Pawła II zrealizował projekt edukacyjny „Przysmaki Jana Pawła II w nowoczesnym ujęciu”. To właśnie tę praktykę zgłoszono do konkursu.
Chodziło o przygotowanie przez uczniów ze szkół ponadpodstawowych wybranych przysmaków Jana Pawła II w nowoczesnym ujęciu, z wykorzystaniem technik kuchni molekularnej. Wszystko odbywało się w ramach zajęć gastronomicznych i szkolnego kółka.
W sumie w grę wchodziło ponad 20 potraw, które gościły na papieskim stole. Były to m.in: babka wielkanocna, barszcz z jabłkami, deserowe ciasteczka „Karolki”, gołąbki z pieczarkami, jajecznica ze szczypiorkiem, kremówki w molekularnej odsłonie, keks ziemniaczany, kluseczki ziemniaczano-marchewkowe z masłem.
Kolejny punkt projektu to serwowanie potraw w zaskakujących formach lub z nowymi dodatkami. W szkole, podczas śniadań nazwanych papieskimi, każdy mógł spróbować tych dań.
Niemniej ważne było zdobywanie wiedzy o św. Janie Pawle II. Na przykład zorganizowano wycieczkę do Wadowic i przeprowadzono on-line szkolny konkurs wiedzy o papieżu.
[FOTORELACJA]22[/FOTORELACJA]
Dzięki projektowi powstała również publikacja zawierająca m.in. przepisy i kolorowe zdjęcia przysmaków Jana Pawła II w nowoczesnym ujęciu.
Autorką i liderką grupy projektowej była Izabela Szczęsny, a nauczycielami wspierającymi - Teresa Piontek, Irena Sklorz i ks. Grzegorz Sokalski.
[ZT]189[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz