W listopadzie w sklepach było drożej średnio o blisko 11 proc. w ujęciu rocznym - wynika z najnowszego "Indeksu cen w sklepach detalicznych". Najbardziej zdrożały olej, cukier i cebula.
Według Julity Pryzmont z Hiper-Com Poland, drożeje coraz więcej grup towarowych - często są powiązane i jedna reaguje na drugą.
- Na przykład ogromny wzrost cen olejów przełożył się na większe koszty produkcji artykułów na bazie oleju - powiedziała Pryzmont. Wspomniany olej odnotował skok cenowy o 79,4 proc., margaryna do pieczenia zdrożała o 36 proc., a masło o 34,1 proc.
Ceny porównywano do listopada ubiegłego roku.
Sporo zdrożały też karmy dla psów i kotów - odpowiednio o 33,2 proc. i 32 proc. Podium wśród najszybciej drożejących kategorii produktów zamyka mięso z podwyżką o 20 proc. (wołowina zdrożała o 27,7 proc., cielęcina o 23,6 proc., drób o 19 proc., ale wieprzowina staniała o 2 proc.).
Jednym z powodów drożenia mięsa jest to, że jemy go mniej niż kiedyś. Specjaliści przewidują, że jego ceny jeszcze pójdą w górę.
Solidny wzrost cen notował również nabiał - 16,2 proc.. W tej kategorii liderem był ser żółty, za który płacimy o 24,7 proc. więcej niż przed rokiem. Na drugim biegunie znalazła się śmietana, która staniała o 1,5 proc.
Kolejną grupą produktów, która notowała wzrost cenowy są warzywa. Średnio zdrożały o 11,2 proc., przy czym cebula zaliczyła skok w górę o prawie 40 proc., ogórki zdrożały o 28,6 proc., a ziemniaki - o 26,3 proc. Tańsza była za to papryka, za którą w tym roku płaciliśmy o 10,4 proc. mniej.
W czołówce produktów, które podrożały najbardziej jest też cukier - jego cena poszybowała o 58,9 proc.
Karol Kamiński z Centrum Analiz Grupy AdReta zauważa, że ceny w sklepach nadal będą rosły. Prognozuje, że w grudniu ich średni wzrost w sklepach też będzie dwucyfrowy.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz