Zamknij

Uczniowie z Lublińca w Hiszpanii. Już wiedzą jak zrobić gazpacho i churros czy dania z owocami morza

19:44, 15.05.2022 | esp
Skomentuj Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu odbyli staż zawodowy w ramach programu Erasmus - w Úbedzie, mieście w Andaluzji w Hiszpanii. Fot. archiwum starostwa
REKLAMA

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu odbyli staż zawodowy w ramach programu Erasmus - w Úbedzie, mieście w Andaluzji w Hiszpanii.

Praktyki w lokalnych restauracjach zorganizowała instytucja partnerska „Euromind”.

Uczniowie nauczyli się przygotowywać potrawy kuchni hiszpańskiej, m.in.: tapas, gazpacho, churros oraz dania z owocami morza, m.in.: oryginalną paelle.

Andaluzja jest światowym liderem w produkcji i eksporcie oliwy z oliwek, dlatego stażyści uczestniczyli również w warsztatach w tradycyjnej wytwórni oliwy.

Nauczyli się m.in. oceniać jakość oliwy, poznali technologię jej wytwarzania i różne sposoby stosowania.

Nie zabrakło też czasu na zwiedzanie Malagi, Sewilli i Kordoby oraz tradycyjny wieczór tapas.

- Głównym celem staży jest podniesienie kompetencji zawodowych oraz rozwinięcie takich umiejętności jak: radzenie sobie w sytuacjach trudnych, praca w grupie, posługiwanie się językiem obcym, językiem obcym zawodowym, praca w środowisku wielokulturowym. Wpływają one bezpośrednio na atrakcyjność absolwenta naszej szkoły nie tylko na lokalnym, lecz również europejskim rynku pracy – podsumowuje staż w Hiszpanii Jolanta Kardas, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu.

[FOTORELACJA]84[/FOTORELACJA]

[ZT]1363[/ZT]

 

(esp)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%