Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu odbyli staż zawodowy w ramach programu Erasmus - w Úbedzie, mieście w Andaluzji w Hiszpanii.
Praktyki w lokalnych restauracjach zorganizowała instytucja partnerska „Euromind”.
Uczniowie nauczyli się przygotowywać potrawy kuchni hiszpańskiej, m.in.: tapas, gazpacho, churros oraz dania z owocami morza, m.in.: oryginalną paelle.
Andaluzja jest światowym liderem w produkcji i eksporcie oliwy z oliwek, dlatego stażyści uczestniczyli również w warsztatach w tradycyjnej wytwórni oliwy.
Nauczyli się m.in. oceniać jakość oliwy, poznali technologię jej wytwarzania i różne sposoby stosowania.
Nie zabrakło też czasu na zwiedzanie Malagi, Sewilli i Kordoby oraz tradycyjny wieczór tapas.
- Głównym celem staży jest podniesienie kompetencji zawodowych oraz rozwinięcie takich umiejętności jak: radzenie sobie w sytuacjach trudnych, praca w grupie, posługiwanie się językiem obcym, językiem obcym zawodowym, praca w środowisku wielokulturowym. Wpływają one bezpośrednio na atrakcyjność absolwenta naszej szkoły nie tylko na lokalnym, lecz również europejskim rynku pracy – podsumowuje staż w Hiszpanii Jolanta Kardas, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu.
[FOTORELACJA]84[/FOTORELACJA]
[ZT]1363[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz