Dziennik Rzeczpospolita przedstawił, jak co roku, wycenę koszyka wigilijnego. Ile trzeba było wydać na produkty spożywcze, które są niezbędne do przygotowania świątecznej kolacji?
- Analizie zostały poddane ceny produktów, których potrzebujemy do przygotowania kolacji wigilijnej dla czterech osób. W koszyku znajdują się tylko produkty, z których później samodzielnie przygotujemy potrawy. Nie uwzględniono żadnych produktów gotowych ani półproduktów - napisano.
Ile zatem zapłacimy?
Zdaniem "Rz" koszyk wigilijny i koszt przygotowania skromnej kolacji to koszt 154 zł. Zdrożały niemal wszystkie grupy produktowe. Najbardziej wzrosły ceny warzyw, miodu, grzybów, przypraw i ryb.
– Aby zrobić tegoroczne świąteczne zakupy naprawdę tanio trzeba dobrze poznać ofertę danego sklepu (szczególnie tę promocyjną) i dopiero wówczas dobierać finalną strategię zakupową. W przeciwnym razie możemy się spotkać z tym, że dosłownie klika rzeczy faktycznie kupimy naprawdę w dobrych cenach, ale pozostałe zakupy już nie będą tak korzystne – mówi dla Rzeczpospolitej Maciej Tygielski, wieloletni ekspert rynku handlowego.
Dla widzów własną analizę przygotowała stacja TVN24. W koszyku znalazła się masa makowa (850 g), mąka pszenna (1 kg), cukier (1 kg), suszone grzyby, rodzynki, 100 g karpia, 250 g twarogu, 1 kg kapusty kiszonej, 500 g śledzi, 1 kg buraków oraz jaja ściółkowe (12 sztuk, rozmiar M).
Koszt wyliczony przez dziennikarzy to 72,89 zł.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz