Tatar z sarny, tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką, szpajza czekoladowa, ajnlauf i kulebele – między innymi takich specjałów można było spróbować podczas festiwalu Śląskie Smaki. Festiwal odbył się w niedzielę w Koszęcinie, w siedzibie zespołu Śląsk. - To była prawdziwa uczta dla zmysłów – pełna aromatów, smaków i muzyki! - przekonują organizatorzy wydarzenia. Jednym z jego punktów był konkurs kulinarny, w którym do zdobycia były Złote, Srebrne i Brązowe Fartuchy. Wzięło w nim udział 17 drużyn. WYNIKI AMATORZY I. KGW Karolinki - Kamienica Polska Racuchy na zsiadłym mleku, bulion grzybowy z marynowanymi zieleniątkami, konfitowany schab z kością z sosem z zielonego pieprzu, młode ziemniaki i młoda zasmażana. II. KGW Katarzynki - Karchowice Żurek na maślonce, tatar z sarny, comber z królika w towarzystwie warzyw. III. Barbara Gruca - Tarnowskie Góry Szpajza czekoladowa, ajnlauf – rosół z lanym ciastem, kulebele – rolada i kluski w jednym. PROFESJONALIŚCI I - Restauracja Brovar 16 - Pszczyna Sznita z szarpaną golonką z dzika/majonez z tartym chrzanem/żel z ogórka małosolnego, żur pszczyński na zakwasie, babki Anki/wędzona biała kiełbasa wyrób domowy/boczek wędzony/ziemniak/cebula, comber jagnięcy/puree z ziemniaka z dodatkiem jagody kamczackiej i lawendy/szparagi/młoda marchew, pomidor koktajlowy/demi glace ze smardzy. II - Sasto Team - Wodzisław Śląski Krem z kiszonej kapusty z chipsem z boczku i siankiem z pora, udko z kaczki faszerowane grzybami, pieróg z kaszanką, sos wiśniowy, konfitowany czosnek, tiul, szparagi z orzechem, marchewka mini karmelizowana, gołąbek z młodej czerwonej kapusty z gęsimi żołądkami i kaszą, owinięty błoną sieciową na puree z pasternaku. III Restauracja Cysterska - Rudy Śląskie praliny, żur grzybowy, comber z jelenia SZKOŁY GASTRONOMICZNE: I. Zespół Szkół im. T. Kościuszki - Żarki Rolada z kaczki z kulkami i modrą kapustą, żydowski jabłecznik, zupa czosnkowa II - ZSGH - Sosnowiec Pierożek z żurkiem, krem z pieczonych warzyw z nutą wędzonki i olejem z czosnku niedźwiedziego, smażony sandacz z pęczotto na wywarze z kiszonych ogórków, z chipsem z boczku i piklowanym ogórkiem III - ZSGH - Tarnowskie Góry - Frele na wypasie Tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką, krem żurkowy z panierowanym jajkiem i chipsem, winna kaczka/pomazane kluseczki/modra Gminę Koszęcin reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich "Śląskie dziewczyny z leśnej krainy" w Piłce. Remigiusz Rączka, koordynator konkursowego jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów. Czytaj też: Dni Lublińca. Odsłona druga [ZDJĘCIA]
2025-06-16 11:58:52