Zamknij
11:58, 16.06.2025

Tatar z sarny, tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką, szpajza czekoladowa, ajnlauf i kulebele – między innymi takich specjałów można było spróbować podczas festiwalu Śląskie Smaki.

Festiwal odbył się w niedzielę w Koszęcinie, w siedzibie zespołu Śląsk.

    - To była prawdziwa uczta dla zmysłów – pełna aromatów, smaków i muzyki! - przekonują organizatorzy wydarzenia.

Jednym z jego punktów był konkurs kulinarny, w którym do zdobycia były Złote, Srebrne i Brązowe Fartuchy. Wzięło w nim udział 17 drużyn. 

WYNIKI

AMATORZY

I. KGW Karolinki - Kamienica Polska

Racuchy na zsiadłym mleku, bulion grzybowy z marynowanymi zieleniątkami, konfitowany schab z kością z sosem z zielonego pieprzu, młode ziemniaki i młoda zasmażana.

II. KGW Katarzynki - Karchowice

Żurek na maślonce, tatar z sarny, comber z królika w towarzystwie warzyw.

III. Barbara Gruca - Tarnowskie Góry

Szpajza czekoladowa, ajnlauf – rosół z lanym ciastem, kulebele – rolada i kluski w jednym.

PROFESJONALIŚCI

I - Restauracja Brovar 16 - Pszczyna

Sznita z szarpaną golonką z dzika/majonez z tartym chrzanem/żel z ogórka małosolnego, żur pszczyński na zakwasie, babki Anki/wędzona biała kiełbasa wyrób domowy/boczek wędzony/ziemniak/cebula, comber jagnięcy/puree z ziemniaka z dodatkiem jagody kamczackiej i lawendy/szparagi/młoda marchew, pomidor koktajlowy/demi glace ze smardzy.

II - Sasto Team - Wodzisław Śląski

Krem z kiszonej kapusty z chipsem z boczku i siankiem z pora, udko z kaczki faszerowane grzybami, pieróg z kaszanką, sos wiśniowy, konfitowany czosnek, tiul, szparagi z orzechem, marchewka mini karmelizowana,  gołąbek z młodej czerwonej kapusty z gęsimi żołądkami i kaszą, owinięty błoną sieciową na puree z pasternaku.

III Restauracja Cysterska - Rudy

Śląskie praliny, żur grzybowy, comber z jelenia

SZKOŁY GASTRONOMICZNE:

I.  Zespół Szkół im. T. Kościuszki - Żarki

Rolada z kaczki z kulkami i modrą kapustą, żydowski jabłecznik, zupa czosnkowa

II - ZSGH - Sosnowiec

Pierożek z żurkiem, krem z pieczonych warzyw z nutą wędzonki i olejem z czosnku niedźwiedziego, smażony sandacz z pęczotto na wywarze z kiszonych ogórków, z chipsem z boczku i piklowanym ogórkiem

III - ZSGH - Tarnowskie Góry - Frele na wypasie

Tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką, krem żurkowy z panierowanym jajkiem i chipsem,  winna kaczka/pomazane kluseczki/modra

Gminę Koszęcin reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich "Śląskie dziewczyny z leśnej krainy" w Piłce. 

Remigiusz Rączka, koordynator konkursowego jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.

Czytaj też: Dni Lublińca. Odsłona druga [ZDJĘCIA]

 

Jeżeli Twój wizerunek przypadkowo znalazł się na tych fotografiach, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres: [email protected]