Tatar z sarny, tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką, szpajza czekoladowa, ajnlauf i kulebele – między innymi takich specjałów można było spróbować podczas festiwalu Śląskie Smaki.
Festiwal odbył się w niedzielę w Koszęcinie, w siedzibie zespołu Śląsk.
- To była prawdziwa uczta dla zmysłów – pełna aromatów, smaków i muzyki! - przekonują organizatorzy wydarzenia.
Jednym z jego punktów był konkurs kulinarny, w którym do zdobycia były Złote, Srebrne i Brązowe Fartuchy. Wzięło w nim udział 17 drużyn.
AMATORZY
I. KGW Karolinki - Kamienica Polska
Racuchy na zsiadłym mleku, bulion grzybowy z marynowanymi zieleniątkami, konfitowany schab z kością z sosem z zielonego pieprzu, młode ziemniaki i młoda zasmażana.
II. KGW Katarzynki - Karchowice
Żurek na maślonce, tatar z sarny, comber z królika w towarzystwie warzyw.
III. Barbara Gruca - Tarnowskie Góry
Szpajza czekoladowa, ajnlauf – rosół z lanym ciastem, kulebele – rolada i kluski w jednym.
PROFESJONALIŚCI
I - Restauracja Brovar 16 - Pszczyna
Sznita z szarpaną golonką z dzika/majonez z tartym chrzanem/żel z ogórka małosolnego, żur pszczyński na zakwasie, babki Anki/wędzona biała kiełbasa wyrób domowy/boczek wędzony/ziemniak/cebula, comber jagnięcy/puree z ziemniaka z dodatkiem jagody kamczackiej i lawendy/szparagi/młoda marchew, pomidor koktajlowy/demi glace ze smardzy.
II - Sasto Team - Wodzisław Śląski
Krem z kiszonej kapusty z chipsem z boczku i siankiem z pora, udko z kaczki faszerowane grzybami, pieróg z kaszanką, sos wiśniowy, konfitowany czosnek, tiul, szparagi z orzechem, marchewka mini karmelizowana, gołąbek z młodej czerwonej kapusty z gęsimi żołądkami i kaszą, owinięty błoną sieciową na puree z pasternaku.
III Restauracja Cysterska - Rudy
Śląskie praliny, żur grzybowy, comber z jelenia
SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
I. Zespół Szkół im. T. Kościuszki - Żarki
Rolada z kaczki z kulkami i modrą kapustą, żydowski jabłecznik, zupa czosnkowa
II - ZSGH - Sosnowiec
Pierożek z żurkiem, krem z pieczonych warzyw z nutą wędzonki i olejem z czosnku niedźwiedziego, smażony sandacz z pęczotto na wywarze z kiszonych ogórków, z chipsem z boczku i piklowanym ogórkiem
III - ZSGH - Tarnowskie Góry - Frele na wypasie
Tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką, krem żurkowy z panierowanym jajkiem i chipsem, winna kaczka/pomazane kluseczki/modra
Gminę Koszęcin reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich "Śląskie dziewczyny z leśnej krainy" w Piłce.
Remigiusz Rączka, koordynator konkursowego jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Czytaj też: Dni Lublińca. Odsłona druga [ZDJĘCIA]