Błonnik nie jest jednorodną substancją, lecz mieszaniną różnego rodzaju związków chemicznych. Z tego względu dzieli się na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. I choć współwystępują one ze sobą w różnych proporcjach w żywności pochodzenia roślinnego, to jednak każdy z nich ma inne działanie na organizm.
Zacznijmy od błonnika nierozpuszczalnego, który choć w ogóle nie jest trawiony, to jednak pełni szereg ważnych funkcji w przewodzie pokarmowym.
Pobudza funkcję żucia i wydzielania śliny, wspomaga pracę jelit, regulując rytm wypróżnień. Dzięki niemu poprawia się trawienie, pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn i metali ciężkich. Sprawia też, że dłużej trwa uczucie sytości po posiłku i co ważne dla osób dbających o prawidłową masę ciała – obniża wartość energetyczną diety.
Odpowiednia zawartość w diecie produktów bogatych w błonnik nierozpuszczalny zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób jelit, takich jak polipy, żylaki czy rak jelita grubego.
Ten rodzaj błonnika m.in. w:
Czytaj dalej: https://zdrowieiuroda.info/blonnik-co-warto-o-nim-wiedziec/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz