Zamknij

Uczyli się od włoskich szefów kuchni i spotkali Roberta Makłowicza. Lublinieccy uczniowie wrócili ze stażu w Spoleto

14:22, 20.11.2021 red.
Skomentuj

Wrócili z kolejnego stażu. Uczyli się pod okiem włoskich szefów kuchni, zwiedzili różne zakątki Umbrii, a nawet spotkali kulinarnego mistrza Roberta Makłowicza. Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu wzięli udział w kolejnym stażu  realizowanym w ramach projektu Erasmus + „Dobry zawód – lepsza przyszłość”. Tym razem zagraniczne praktyki technicy żywienia i usług gastronomicznych odbyli w malowniczej miejscowości Spoleto. 

- Wybór Umbrii jako miejsca odbywania stażu był już na etapie przygotowywania wniosku dość oczywisty. Region ten słynie z doskonałej kuchni, małe lokalne restauracje serwują potrawy wzbogacone m.in. w trufle, owoce morza i regionalne wędliny - opowiadają organizatorki stażu: Marta Opalska, nauczycielka języka niemieckiego i Renata Pruska, nauczycielka przedmiotów ekonomicznych.

- Wszystko to mieli okazję poznać nasi stażyści pod okiem włoskich szefów kuchni. Dzięki temu nauczyli się planowania i realizacji usług gastronomicznych w innych warunkach kulturowych: pory posiłków, organizacji pracy w krajach południowych, poznali tradycje kulinarne i różne typy restauracji, obsługiwali nowoczesny sprzęt - dodają. 

Uczniowie zwiedzili winiarnię Montefalco oraz wytwórnię oliwy Feliziani, gdzie poznali procesy produkcji, przechowywania i podawania tych produktów. Ważnym aspektem pobytu we Włoszech było rozwijanie umiejętności komunikacji w języku angielskim oraz poznanie podstawowego słownictwa w języku włoskim.

Ale staż to nie tylko nauka. W weekendy udało się zwiedzić Rzym, Watykan, Asyż i oczywiście Spoleto z piękną, średniowieczną starówką, zamkiem Rocca i katedrą. Podczas zwiedzania uczniowie z Lublińca spotkali mistrza kulinarnego Roberta Makłowicza, który również przebywał w Umbrii.

Na zakończenie stażu uczniowie otrzymali certyfikat potwierdzający uczestnictwo, a potwierdzeniem nabytych umiejętności będzie dokument Europass mobilność. W ramach ewaluacji działań projektowych do Spoleto pojechali również przedstawiciele dyrekcji ZSZ w Lublińcu.

- Kolejny staż zawodowy w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość” przyniósł spodziewane efekty. Uczniowie nabyli nowe umiejętności, przełamali barierę językową. Mam nadzieję, że wyjazdy na zagraniczne praktyki do Spoleto wejdą na stałe do kalendarza pracy Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu. Natomiast w tym roku, jeśli tylko pozwoli na to sytuacja pandemiczna, gastronomicy odbędą staż w Andaluzji w Hiszpanii – mówi Jolanta Kardas, dyrektor szkoły.

[ZT]368[/ZT]

(red.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%